OM KENNEL

  SHIH TZU RASEN

  VÅRA HUNDAR
  MISMÅS I UTLANDET
  VALPAR
  TIDIGARE KULLAR
  UTSTÄLLNINGSNYHETER
  UPPDATERINGAR
  HEM
MisMås

Sådan är en Shih Tzu

Shih Tzun är en livlig, pigg, vänlig liten ras som har en viss värdighet. Den har en stolt hållning med vägvinnande fria steg. Idag tillhör rasen en av de allra mest populära småhundarna, trots sin omfångsrika päls som ställer höga krav på sin ägare.

Bett:
Bred käke med tång eller lätt underbett och slutna läppar.

Bål:
Avståndet mellan manke och svansroten skall vara större en mankhöjden. Bred och djup bröstkorg. Väl tillbakalagda skuldror och rak rygg.

Extremiteter:
Korta framben med god stomme och välutvecklade muskler. Djup och bred bröstkorg. Bakbenen skall vara korta med bra stomme och muskulatur, paralella med runda muskulösa lår.

Hals:
En välproportionerad hals som är vackert välvd med tillräcklig längd för att bära huvudet stolt.

Helhetsintryck:
Kraftig kroppsbyggnad som är riklilgt pälsad. En stolt hållning med ett ansikte likt en krysantemum. En intelligent, livlig och självständig hund.

Huvud:
Ett brett och runt huvud med ögonen placerade långt ifrån varandra. Pälsen på huvudet är långt och fallande över ögonen, välutvecklad mustach och rikligt med kindskägg. Håret skall växa uppåt på nosen. Nosspegeln skall vara svart, men mörk leverfärgad på leverfärgade hundar eller hundar med leverfärgade tecken.

Mankhöjd/vikt:
Manhöjden får inte överskrida 26,7 centimeter. Idealvikt är 4,5-7,3 kilo.

Svans:
Svansen skall vara högt ansatt och glatt buren i en båge över ryggen och är rikligt hårbeklädd. Den skall bäras i ungefärlig höjd med huvudets topp för att ge ett balanserat intryck.

Tassar:
Runda och fasta tassar med tjocka trampdynor och skall tack vare hårrikedomen verka stora.

Ögon:
Ögonen skall vara stora, mörka, runda och väl åtskilda men inte utåtstående. Ljusare ögon är tillåtna på leverfärgade hundar eller hundar med leverfärgade tecken. Ögonvitor skall ej vara synliga.

Öron:
Öronen skall vara stora, långa och bäras hängade. Rikligt hårbeklädda och skall flyta samman med håren på halsen.

Färg:
Alla färger är tillåtna

MisMås
MisMås   MisMås